Lille Bjørn – båten som har nio liv
Fritidsbåten
Båten byggdes 1896 på Christian Lautrups varv i Köpenhamn som segelbåt utan motor, i lärk på ekspant. Hon nämndes Irene och ägdes av familjen Arling i Aalborg / Danmark. Bilderna är från tidiga 1900-talet.
Världskrig & Fiskeri
1917 blev Irene registrerad som danskt fiskerifartyg AS22. Då byggdes även första motorn - en kultändare på 8hk - in. Hon hade växlande ägare i Aarhus, Skærbæk och Årøsund, och har bland fiskarna kallats för "bananen" pga sin skrovform. På 1940-talet fick hon en 45hk dieselmotor.
Olycka & återuppbyggnad
Den 12 mars 1948 gick Irene på en sjömin och sjönk, varvid skepparen Aage Ravn och däcksmannen Villy Christensen omkom. Båten bärgades dock och kunde repareras. Hon gjorde sin tjänst till 1960-talet.
Utomtjänstställning & nytt haveri
Vid tyska Priwall (segelfartyget Passat i bakgrunden) gick hon på grund, sjönk med förstörd babordsida, men bärgades och lagades igen.
Kring 1964 fördes båten till Hamburg, där den ägdes av den tyska skådespelaren Frederik Schneyder och blev fritidsbåt Frau Wirtin med liggplats i Neustadt / Holstein.
Tillbaka till ursprungligt skick
Under 1970-talet for båten illa. År 1980 köpte Jörg Zabel Frau Wirtin i mycket dåligt skick. Han nämnde henne Helena och började jobba med båten för att få henne tillbaka till att bli ett stolt segelfartyg. Här släpas hon genom tyska kanalerna ända till Ditzum / Ems. I denna period byggdes en ny motor – OM 621 – och en mindre propeller med 3 blad i.
Christoph Essing byggde på 1990-talet en gaffelkutterrigg enligt förebild av Colin Archern Leiv Eiriksson. Han nämnde båten Irene av Skærbæk och hemhamn blev Oldenburg med liggplats i Carolinensiel på tyska Nordsjökusten.
Nuvarande ägarna tar över
Ett djupgående på 1,85m gör att båten är inte särskilt lämplig för Vadehavets grunda tidsvatten. Hennes nuvarande ägare seglade henne år 2002 till Rostock, fortsatte med utrustningen, och döpte henne till Lille Bjørn.
Vid Rostocks stora maritima sommarevenemang Hanse Sail blev vi fotade på floden Warnow:
Lille Bjørn's nästa resa förde oss till gamla marinvarvet i Peenemünde där vi fick byta akterstäven och somliga bord.
Under följande vintern fick båten ett nytt förskott och en del nytt fördäck samt 2 tons av blybarlast, för vi hade för oss att göra en längre färd.
Östersjöresan 2003
Efter 9 månader arbete med båten unnade vi oss en resa norrut till Sveriges och Finlands skärgårdar. Resan gick via Bornholm, Öland, Stockholm och Åland upp till Raumo. När hösten kom bestämde vi oss att stanna på Åland under vintern.
En båt till
Vintern i Sjökvarteret gav oss en frestande inspiration: Ett år på Stensunds båtbyggarskola!
Efter en segelsommar i Ålands skärgård blev det kurs mot Trosa i Södermanlands skärgård söder om Stockholm.På vårsommaren 2005 återvände vi till Åland med Enklingejullan Pärlan i släp. Och Lille Bjørn fick Ålands flagga i aktern.
Efter Sverigeresan hade gamla motorn OM621 sjungit sista versen. Så fick vi byta till en lite modernare OM615 med 5hk mera. Sedan sydde vi i Sjökvarterets dåvarande segelloft ett nytt toppsegel till Lille Bjørn.
Filminspelning
Lille Bjørn uppträdde som statist i filmen "Iris" som inspelades i 2010 på Åland. Filmen spelar i 1890-talets skärgård.
Kolla filmtrailern här. Hittar du Lille Bjørn?
Under resan från Vårdö revs bakslaget från sitt fäste, vi fick lägga till i Mariehamn för enbart segel.
Skrovsanering
Under tre somrar 2014 - 2016 sanerades Lille Bjørn's skrov genom beläggning med ferrocement för att uppnå både styrka och hållbar täthet i båten. Ferrocement har använts sedan 1800-talet som byggmaterial för sjödugliga jorden-runt-seglande yachter, frakt- och arbetsfartyg, och som beläggning för att rädda gamla skutor - sk ferro sheathing. Metoden är ganska prisvärd men mycket arbetsintensiv.
Skrovet målades med 2-komponents epoxi: Sealer på den nakna betongen, 3 lager Light Primer, ovanpå 2 lager polyuretanfärg över vatten och bottenfärg under vatten.På däck halkskyddsfärg. Prismorna som är inbäddade i däcket behövde höjas till den nya nivån och, liksom de kvarstående brädgångstöttorna, förseglas väl mot betongen.
I samband med skrovsaneringen höjde vi också kajuttaket som täcktes med plywood för täthet och träremsor för fint utseende. Ett nytt roderblad och beslag anpassades, liksom ytterligare rustningar för backstagena.
Den färgglada soliga brädgången ger ett helt nytt utseende.
Lille Bjørn återvänder till sitt rätta element: